Snoeien en kroonverzorging

De snoeitechniek is afhankelijk van de boomsoort en het beoogde doel. ERES Boomverzorging is gespecialiseerd in het snoeien op moeilijk bereikbare plaatsen, hiervoor beschikken wij over een scala aan klimtechnieken of maken we gebruik van een hoogwerker.

Het kan nodig zijn om een tak of meerdere takken in te nemen om gewicht weg te nemen. Voor verkeerd gegroeide takken kunnen we ook gebruik maken van kroonverankering. Hiermee helpen we de tak een handje om het gewicht te dragen.

002

Snoeimethoden

Snoeien of kroonverzorging kan op verschillende manieren:

 • Begeleidingssnoei
  Snoeien van jonge bomen tot de uiteindelijke takvrije stam is bereikt en het verwijderen van toekomstige probleemtakken.
 • Onderhoudssnoei
  Verwijderen van dood hout en zieke, zwakke of gebroken takken ten behoeve van de veiligheid.
 • Verjongingssnoei
  Meestal bij oude bomen, waarbij zeer veel dood hout in de kroon voorkomt, vaak in combinatie met bemesting.
 • Vormsnoei
  Sommige bomen hebben een speciale vorm zoals leibomen, dakvormen en zuilvormige bomen. Deze bomen worden meestal met de hand gesnoeid.
 • Knotten
  Verwijderen van alle takken tot een bepaalde lengte. Bijvoorbeeld het verwijderen van de kruin of knotten van knotwilgen, knotessen en dergelijke.
 • Kandelaberen
  Alle takken deels innemen, zodat ze opnieuw uitlopen, zodat de kroon van de boom kleiner wordt. Dit is soms nodig als een boom te groot wordt.
 • Stabiliteitssnoei
  Sommige bomen zijn niet meer stabiel. Het kan dan nodig zijn om takken weg te nemen, zodat de windbelasting afneemt. Vaak zijn deze bomen al deels zijn aangetast door houtrot.
 • Fruitsnoei
  Snoeien van fruitbomen is een vak apart. Dit is nodig om er voor te zorgen dat fruitbomen een optimale opbrengst gaan geven

Hoe snoeien we?

Kleine bomen worden gesnoeid vanaf de grond met snoeischaar of stokzaag. Grote bomen met behulp van klimtechnieken of een hoogwerker. Takken kunnen gecontroleerd naar beneden getakeld worden middels vangsystemen. Afvoer van takken en hout kunnen wij met eigen middelen regelen, vrijkomend materiaal gaat naar groene energieleveranciers

ERES Boomverzorging

Nijverheidsweg 7
7021 BX Zelhem (Gelderland)
Telefoon 0314-361341
info@eresboomverzorging.nl

ISAKPBGroenkeur

Volg ons via: